• Detský beh I. Pšenka, 8. ročník

            Dňa 24. 11. 2023 (piatok) sa pod záštitou mesta Michalovce, Atletického klubu Michalovce a Matice slovenskej Michalovce uskutočnil 8. ročník Detského behu Ivana Pšenka. 

            Našu školu reprezentovali žiaci Alex Miťko (I.HA), Milan Piskor (I. HA) a Artem Shchavii (III. HA) v kategóriách: 

            Starší žiaci 14-15 rokov - 1.500 m – 3 x 500 m

            Dorastenci 16-17 rokov - 3.000 m - 3 x 1000m

            Žiak Artem Shchavii (III. HA) obsadil v kategórii dorastenci, beh na 3000m skvelé 2. miesto!

            Za úspešnú reprezentáciu našej školy ďakujeme a prajeme veľa ďalších športových úspechov!

          • Bubnovačka 2023

            20. novembra 2023, v čase 10:00 – 11:00, sme si opäť pripomenuli, že Hlas detí je dôležitý! A preto sme sa zúčastnili BUBNOVAČKY 2023 na Zimnom štadióne v Michalovciach. Myšlienka podujatia „Aby bolo deti lepšie počuť“, ktoré už po desiatykrát upozorní na dôležitosť ochrany detí pred násilím a pripomenie potrebu včasnej prevencie v spoločnosti, zaznela Slovenskom a Českom v hlasnom rytme bubnov. Podujatie sa konalo pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej a Petra Pavla, prezidenta Českej republiky.

            Mgr. Beata Semková

          • Profesia Days 2023

            Dnes 15.11.2023 sa žiaci končiacich ročníkov zúčastnili najväčšieho festivalu príležitosti Profesia Days 2023. Študenti mali veľkú príležitosť osobne komunikovať so zamestnávateľmi a odborníkmi z rôznych sfér, otestovať svoje zručnosti a nájsť svoje vysnívané uplatnenie. Vystavované boli popredné spoločnosti ako LIDL, BILLA, BOSH, Kaufland, Allegro, Slovensko IT, Volvo Cars Košice, Železničná spoločnosť Slovensko, Deutsche Telekom IT Solutions, Marelli, Eures, inštitúcie ako Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Košiciach, Cassovia Code, Technická univerzita v Košiciach, Košice International Airport a iné. Profesia Days 2023 prekročil naše očakávania!!!

            Mgr. Beata Semková

            kariérová poradkyňa

          • Európska súťaž v štatistike 2023/2024

            "Európska súťaž v štatistike 2023/2024" je určená pre žiakov a učiteľov stredných škôl. 

            Zámerom aktivity je pútavou formou naučiť mladých ľudí čítať štatistické údaje, orientovať sa v nich, ako aj správne a kreatívne ich interpretovať. Zároveň ide o atraktívnu aktivitu, ktorej snahou je podporiť schopnosť mladej generácie rozlišovať oficiálne zdroje údajov od neoficiálnych. Stredoškoláci tak nadobudnú zručnosti, ktoré im pomôžu identifikovať dezinformácie a hoaxy. 

          • Tanzánia - divoké srdce Afriky

            Kultúrno-vzdelávací projekt

            Dňa 25. 10. 2023 (streda) sme sa so žiakmi III. HA a IV. HA zúčastnili kultúrno-vzdelávacieho projektu s názvom: Tanzánia - divoké srdce Afriky v MsKS Michalovce. Premietanie filmu sprevádzané komentárom filmárov a pomohlo žiakom spoznať učivo aj z iného uhla pohľadu.

            Tanzánia leží vo východnej Afrike na pobreží Indického oceánu. Na prelome 19. - 20. stor. bola nemeckou kolóniou s názvom Nemecká východná Afrika. Po prvej svetovej vojne pripadlo toto územie Veľkej Británii pod názvom Tanganika.

            Úvodom nás filmári previedli históriou, keď sa koncom 17. stor. stal Zanzibar centrom obchodu s otrokmi. Ročne prešlo cez ostrov viac ako 10 000 otrokov.  Veľkú časť krajiny pokrýva trávnatá savana a savanové lesy. Tanzánia má veľké množstvo národných parkov a prírodných rezervácií, v ktorých žijú milióny zvierat. Medzi najnavštevovanejšie miesta, ktoré sú na zozname svetového dedičstva UNESCO, patrí národný park Serengeti a oblasť krátera Ngorongoro. Vo väčšine tanzánskych národných parkov možno pozorovať levy, gepardy, žirafy, slony, pakone, zebry, antilopy aj hrochy. V Tanzánii žije približne 55 miliónov obyvateľov a existuje viac ako 120 rôznych kmeňov. Najznámejší je kmeň Masajov, ktorí obývajú rozľahlé územia v Keni a Tanzánii. Zo všetkých pôvodných afrických domorodých obyvateľov si aj napriek masívnemu tlaku civilizácie uchovávajú svoje tradície. Mali sme možnosť vidieť aj stravovanie a školský systém miestnych obyvateľov. 

            Veľmi rýchlo sa tu rozvíja turizmus a krajina sa pomaly stáva významnou dovolenkovou destináciou.

             

            Mgr. V. Virčíková, PhDr. S. Mondoková

          • Prezentácia Eures

            Spolupráca siete EURES so strednými školami prináša skvelé výsledky! Príkladom je Súkromná hotelová akadémia - Dufincova, ktorej študenti absolvovali cez EURES v rokoch 2022 a 2023 platenú stáž v Grécku. 

            Tentokrát bola prezentácia siete EURES zameraná na možnosť stáží pre študentov počas zimnej sezóny v Rakúsku a v lete opäť v Grécku. Overenie si teoretických vedomostí v praxi je nezabudnuteľná skúsenosť, v zahraničí obzvlášť.

          • Spleť

            Žiaci a pedagógovia našej školy dnes navštívili Historickú radnicu v Košiciach a pozreli si divadelné predstavenie SPLEŤ svetovú premiéru autorskej divadelnej inscenácie Jána Šimka.

            Bol to príbeh o mladých ľuďoch z generácie, ktorá patrí medzi tie najosamelejšie generácie na svete. Hlavnú úlohu hrala Rómka Veronika, adoptovaná bielymi rodičmi. Pre svoj pôvod, výzor, originálne názory aj postoje bola vystavená kyberšikane. Žiaci mali možnosť vidieť na vlastné oči ako kyberšikana dokáže zničiť život mladému človeku a ako sa z takej situácie dostať von.

            Po predstavení sa uskutočnila diskusia s tvorcami a odborníkmi o témach inscenácie aj nástrojoch v online a offline priestore, ktoré môžu mladým ľuďom pomôcť nájsť cestu von. Diskusia sa uskutočnila so Zuzanou Juránekovou z internetovej poradne pre mladých ľudí - IPčko.

          • Účelové cvičenie

            V dnešný slnečný jesenný deň, 27. 09. 2023 si žiaci našej školy preverili kondičnú prípravu, vedomosti a praktické zručnosti v oblastiach zdravotníckej prípravy, streľby na terč, topografie a hode granátom pod vedením jednotlivých vyučujúcich. Velitelia stanovíšť si výkony triedneho kolektívu zapisovali a vyhodnocovali.

            Prvé miesto v rámci triednych kolektívov získali žiaci III. HA s najvyšším počtom bodov. Druhé miesto obsadili žiaci II. HA, tretie miesto získali žiaci IV. HA. 

          • Rodičovské združenie

            Vážení rodičia,

            srdečne Vás pozývame na celoškolské rodičovské združenie, ktoré sa uskutoční dňa 13. 09. 2023 (streda) o 16:30 hod.

            Vaša účasť na rodičovskom združení je potrebná. Veríme, že si svoje povinnosti zariadite tak, aby ste sa mohli zúčastniť.

            Tešíme sa na Vás!

             

            PaedDr. Ing. Ivan Dufinec

            riaditeľ školy