• Prednáška Finančná gramotnosť

            Dňa 27. 02. 2023 sa na našej škole uskutočnila prednáška na tému Finančná gramotnosť, do ktorej boli zapojení žiaci III. HA - V. HA triedy pod vedením učiteľky odborných ekonomických predmetov Mgr. V. Virčíkovej.

            Po telefonickej dohode s firmou OVB a lektorom Ing. Jarošom sa uskutočnila finančná hra pre študentov na prehĺbenie znalostí z finančnej gramotnosti. Úlohou tejto hry je uvedomenie si spotreby a analýzy usporiadania finančných prostriedkov, ako aj zvládanie hospodárenia s peniazmi a zaradením sa do skutočného života, kde sa s týmto javom budú bežne stretávať. 

            Priebehy hry moderoval lektor finančnej gramotnosti, ktorý sa so skupinou účastníkov stará o finančné plánovanie rodiny, o všetky prijímy, výdavky a majetok. Preto hráči môžu použiť svoje doterajšie vedomosti zo života a naopak, získané vedomosti aplikovať do budúcna. 

            Obsahom hry bolo prepojenie finančnej gramotnosti s praxou. 

          • Fašiangový bál

            Miešané drinky sú skvelým spestrením spoločenských akcií. Žiaci SHA - Dufincova úspešne reprezentovali našu školu na tohtoročnom Fašiangovom bále v reštaurácii Bažant v Michalovciach prípravou miešaných nápojov. 

          • Deň otvorených dverí

            12. 01. 2023

            Dňa 12. 01. 2023 sa na našej škole uskutočnil Deň otvorených dverí. Pre žiakov bola pripravená prezentácia školy, v rámci ktorej boli oboznámení s odbormi, ktoré môžu študovať na našej škole. Dozvedeli sa o ponuke kurzov, o ponuke stredísk na vykonávanie ročníkovej praxe a iné zaujímavé činnosti, ktoré škola pre žiakov pripravuje. Mohli si pozrieť fotografie z jednotlivých podujatí. Počas prezentácie mali možnosť ochutnať palacinky, ktoré pripravili naši študenti pod vedením Ing. N. Riebesama. Vo vestibule školy žiakov vítali naši študenti pri ukážke slávnostných tabúľ, ktoré pripravili študenti našej školy pod vedením PhDr. K. Mondokovej. 

          • Deň otvorených dverí!!!

            Súkromná hotelová akadémia - Dufincova pozýva žiakov 9. ročníkov, rodičov a výchovných poradcov ZŠ na DOD, ktorý sa uskutoční dňa 12. 01. 2023 (štvrtok) od 09.00 do 12.00hod. 

            Program:

            • prezentácia študijných a učebných odborov, 

            • pohovor s vyučujúcimi podľa vlastnej voľby predmetu alebo učiteľa, 

            • otvorené hodiny,

            • krúžky, ubytovanie, stravovanie.

             

            Tešíme sa na stretnutie s Vami!

            Prídeš, dozvieš sa viac!

          • Sviatočné vyučovanie

            Posledný vyučovací deň v tomto kalendárnom roku sme so žiakmi našej školy strávili sviatočne, vianočnou akadémiou. Žiaci pod vedením vyučujúcich pripravili slávnostný program, v ktorom nechýbal prednes a spev. Nechýbali perníčky a ukážka slávnostného stolovania. 

          • Vianočná akadémia

            06. 12. 2022

            Predvianočné obdobie je veľmi čarovné. Aj my na našej škole každoročne oživujeme predvianočné a vianočné zvyky, tradície. Inak tomu nebolo aj dnes v deň sv. Mikuláša, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou adventného obdobia. Spolu so žiakmi sme pripravili Adventné pásmo, a tak sme si pripomenuli čaro blížiacich sa Vianoc.  

          • Vianočná výzdoba

            Žiaci a učitelia sa postarali o vianočnú výzdobu školy. Urobili stromček, výzdobu v hlavnom vestibule školy a v triedach. Spoločne sa nám podarilo vytvoriť krásne dielko, ktoré spríjemní a skrášli školské prostredie a navodí radostnú vianočnú atmosféru.

          • Červené stužky

            Prvý december - Svetový deň boja proti AIDS

            Červené stužky sú symbolom 1. decembra – Svetového dňa boja proti AIDS a zároveň symbolom a názvom celoslovenskej kampane boja proti AIDS. A práve v tento deň je možnosť zvýšiť povedomie o tejto chorobe, o hrozbách s ňou spojených a zároveň zvyšovať informovanosť o prevenciách proti nakazeniu vírusom HIV, pretože choroba AIDS sa stala problémom celého sveta.

            Naša škola taktiež prispela k boju proti tejto zákernej chorobe symbolickým spôsobom. Zorganizovali sa vyucovacie hodiny na tému HIV a AIDS s prezentáciou, životným príbehom a kvízom a rozdali sa červené stužky - symbol krvi a života.

          • Veľtrh vysokých škôl 2022

            Gymnázium Pavla Horova zorganizovalo už X. ročník Veľtrhu VŠ. Cieľom veľtrhu je poskytnúť žiakom SŠ (Michalovce, Sobrance, Trebišov, Vranov nad Topľou, Veľké Kapušany) čo najviac informácií o možnostiach štúdia na fakultách a vysokých školách v rámci SR i ČR.

            Akcie sa zúčastnili študenti 5. ročníka. Dúfame, že táto akcia im pomôže správne sa rozhodnúť pri výbere vysokej školy.

          • Európa na dosah

            Dňa 16. 11. 2022 sa konalo stretnutie kariérnych a výchovných poradcov stredných škôl z Michaloviec a Sobraniec. Diskusné fórum s názovom "Európa na dosah" bolo organizované zástupcami Eures, Europe Direct, Národným inštitútom vzdelávania a mládeže, CPPPaP a Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Michalovciach. Diskutujúci si vymieňali informácie potrebné nielen pre prácu, ale i pre študentov v ich budúcej kariére. 

          • Bubnovačka

            19. 11. 2022 Svetový deň prevencie týrania a zneužívania detí

            Vieme, že detský hlas je dôležitý a chceme, aby bolo deti počuť. Bubnovačka symbolicky upozorňuje na dôležitosť ochrany detí pred násilím a otvára tému včasnej prevencie. Spolu s našimi žiakmi sme prišli podporiť celoslovenskú iniciatívu Bubnovačka 2022.

            Ticho pre násilím deti neochráni, prosím buďme pozorní a pomáhajme im!

          • Školská exkurzia Oswiecim - Krakow

            10. - 11. november 2022

            V dňoch 10. - 11. novembra 2022 sa žiaci SHA - Dufincova zúčastnili 2-dňovej školskej dejepisnej exkurzie Oswiecim - Krakow v Poľsku.

            Navštívili najväčšiu továreň na smrť - a to koncentračné tábory Auschwitz - Birkenau. Po celý čas prehliadky ich sprevádzali akreditované poľské sprievodkyne s výkladom v slovenskom jazyku. Žiaci si vypočuli príbehy vojnových obetí. Oswiecim nám ako pamätník holokaustu navždy pripomenie význam mieru. Na tomto mieste zomrelo 1,1 mil. ľudí. Táto exkurzia bola pre žiakov náučná, no zároveň veľmi emotívna. Je veľmi dôležité pripomínať si hrôzy vojny ako výstrahu pre mladšie generácie.

            Druhý deň exkurzie mali žiaci možnosť spoznávať krásy bývalého hlavného mesta Poľska - Krakow. Prehliadka mesta sa uskutočnila s akreditovanou poľskou sprievodkyňou, ktorá im výkladom v slovenskom jazyku predstavila toto historické mesto. Navštívili historické pamiatky preslávneho poľského mesta a pozreli si exteriéry akými sú: Jagelowská univerzita a jej Collegium Maius - prvá univerzita v strednej Európe so známym poľským orlojom kde hrá Gaudeamus. Historické námestie, ktoré je najkrajšie v Európe a svojimi zaujímavými budovami púta veľkú pozornosť. Mali možnosť vidieť Mariánsku baziliku a gotický oltár v nej, ktorý je najpozoruhodnejšou pamiatkou. Každú hodinu v jej veži hrá trúbač na všetky 4 svetové strany poľské a maďarské melódie. Zámok Wawel, známe sídlo poľských panovníkov. Kráľovskú katedrálu, v ktorej sú umiestnené hrobky poľských kráľov. Navštívili i židovskú štvrť Kazimierz, ktorá je známa mnohými synagógami a Schindlerovou továrňou. 

            Mgr. Viktória Virčíková

          • Účelové cvičenie ochrany života a zdravia

            Dňa 10. 10. 2022 si žiaci našej školy preverili kondičnú prípravu, vedomosti a praktické zručnosti v oblastiach zdravotníckej prípravy, streľby na terč, topografie a hode granátom pod vedením jednotlivých vyučujúcich. Velitelia stanovíšť si výkony triedneho kolektívu zapisovali a vyhodnocovali.

            Prvé miesto v rámci triednych kolektívov získali žiaci V. HA s najvyšším počtom bodov. Druhé miesto obsadili žiaci IV. HA, tretie miesto získali žiaci I. HA a III. HA. 

          • Profesia days

            Dňa 06. 10. 2022 sa žiaci V. HA triedy zúčastnili historicky prvej akcie Profesia days v Košiciach. Bola to pre nich jedinečná príležitosť stretnúť zamestnávateľov a ľudí hľadajúcich zaujímavé pracovné príležitosti naživo.