• Veľtrh vysokých škôl 2022

            Gymnázium Pavla Horova zorganizovalo už X. ročník Veľtrhu VŠ. Cieľom veľtrhu je poskytnúť žiakom SŠ (Michalovce, Sobrance, Trebišov, Vranov nad Topľou, Veľké Kapušany) čo najviac informácií o možnostiach štúdia na fakultách a vysokých školách v rámci SR i ČR.

            Akcie sa zúčastnili študenti 5. ročníka. Dúfame, že táto akcia im pomôže správne sa rozhodnúť pri výbere vysokej školy.

          • Európa na dosah

            Dňa 16. 11. 2022 sa konalo stretnutie kariérnych a výchovných poradcov stredných škôl z Michaloviec a Sobraniec. Diskusné fórum s názovom "Európa na dosah" bolo organizované zástupcami Eures, Europe Direct, Národným inštitútom vzdelávania a mládeže, CPPPaP a Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Michalovciach. Diskutujúci si vymieňali informácie potrebné nielen pre prácu, ale i pre študentov v ich budúcej kariére. 

          • Bubnovačka

            19. 11. 2022 Svetový deň prevencie týrania a zneužívania detí

            Vieme, že detský hlas je dôležitý a chceme, aby bolo deti počuť. Bubnovačka symbolicky upozorňuje na dôležitosť ochrany detí pred násilím a otvára tému včasnej prevencie. Spolu s našimi žiakmi sme prišli podporiť celoslovenskú iniciatívu Bubnovačka 2022.

            Ticho pre násilím deti neochráni, prosím buďme pozorní a pomáhajme im!

          • Školská exkurzia Oswiecim - Krakow

            10. - 11. november 2022

            V dňoch 10. - 11. novembra 2022 sa žiaci SHA - Dufincova zúčastnili 2-dňovej školskej dejepisnej exkurzie Oswiecim - Krakow v Poľsku.

            Navštívili najväčšiu továreň na smrť - a to koncentračné tábory Auschwitz - Birkenau. Po celý čas prehliadky ich sprevádzali akreditované poľské sprievodkyne s výkladom v slovenskom jazyku. Žiaci si vypočuli príbehy vojnových obetí. Oswiecim nám ako pamätník holokaustu navždy pripomenie význam mieru. Na tomto mieste zomrelo 1,1 mil. ľudí. Táto exkurzia bola pre žiakov náučná, no zároveň veľmi emotívna. Je veľmi dôležité pripomínať si hrôzy vojny ako výstrahu pre mladšie generácie.

            Druhý deň exkurzie mali žiaci možnosť spoznávať krásy bývalého hlavného mesta Poľska - Krakow. Prehliadka mesta sa uskutočnila s akreditovanou poľskou sprievodkyňou, ktorá im výkladom v slovenskom jazyku predstavila toto historické mesto. Navštívili historické pamiatky preslávneho poľského mesta a pozreli si exteriéry akými sú: Jagelowská univerzita a jej Collegium Maius - prvá univerzita v strednej Európe so známym poľským orlojom kde hrá Gaudeamus. Historické námestie, ktoré je najkrajšie v Európe a svojimi zaujímavými budovami púta veľkú pozornosť. Mali možnosť vidieť Mariánsku baziliku a gotický oltár v nej, ktorý je najpozoruhodnejšou pamiatkou. Každú hodinu v jej veži hrá trúbač na všetky 4 svetové strany poľské a maďarské melódie. Zámok Wawel, známe sídlo poľských panovníkov. Kráľovskú katedrálu, v ktorej sú umiestnené hrobky poľských kráľov. Navštívili i židovskú štvrť Kazimierz, ktorá je známa mnohými synagógami a Schindlerovou továrňou. 

            Mgr. Viktória Virčíková